FIVE LOCATIONS NATIONWIDE
FIND AN OFFICE NEAR YOU »

Liverpool Central Station

An extension and refurbishment of the concourse area and installation of new link bridge to new staff accommodation.

A major upgrade to the concourse area, ticket gates, waiting areas, and public conveniences, plus the construction of a new staff building and glazed link bridge.

The existing passenger access to the lifts to the Northern line was via a narrow external path and the concourse was lacking in natural lighting. Existing external masonry wall panels were removed, and a new steel structure at both floor and roof levels introduced to bridge the Northern Line. The new open-plan layout and lightweight ETFE roof provided more natural lighting to form clear sight lines for improved circulation and passenger orientation.

New modular staff accommodation was installed to the East of the station concourse, accessed by a fully glazed link bridge. Foundations to the building had to be very carefully positioned as the Northern line was directly beneath the site, and existing buried platforms which were part of the old high-level railway at the site were discovered.

Being bounded on all sides by existing Railway infrastructure and above the Northern line of the underground, the scheme proved to be quite challenging. However, the end result was a station worthy of being a gateway into Liverpool City Centre, and more than capable of accommodating the 17 million passengers annually that pass through.

JNP Group services provided:

  • Assessment of existing structure
  • Design and detailing of steelwork for concourse extension
  • Design of link bridge
  • Design of foundations for modular staff accommodation
  • Drainage design
  • Reinforcement detailing
  • Site assistance

Project Value: £3.6M

Client: Merseytravel

Architect: StudioMAD

CategoryRail
Tags
© 2016 JNP Group Consulting Engineers | 30 Years of Engineering Excellence!