Menu

Chalkhill Youth & Community Centre

A design & build project for the London Borough of Brent comprising alterations to existing buildings, the refurbishment of a gymnasium, a new two-storey office & study block, a multi-purpose hall, and a cafe area.

Located on a floodplain, the design had to comply with flood criteria and  BREEAM.  To maximize the available floor area without increasing the ground footprint in the flood plain, the first floor was cantilevered forming an integral  feature of the design. The building was fully Disability Discrimination Act compliant with Doc M toilets, showers and a disability lift.

River training and scour protection works in the form of stone-filled gabion baskets allowed the car park, a third of which had been lost to erosion in previous years, to be fully re-instated.

Project Value: £2.3m

Client: London Borough of Brent

Design Services Provided

  • Assessments of existing structures.
  • Structural steelwork.
  • Pad & strip foundations.
  • Load-bearing masonry.
  • Retaining walls.
  • Paved areas.
  • Foul and Surface water drainage.